CuracaoSPORT
CuracaoSPORT.com

Anouk Wind en Darius Bérénos kampioenen  2017 Youth Sailing Curaçao

Deze post is ook beschikbaar in: Papiaments

Afgelopen weekeinde vond het jaarlijks kampioenschap van Youth Sailing Curaçao plaats, een van de absolute hoogtepunten van het jaar binnen het lokale jeugdzeilen. De wedstrijden vonden plaats op het Spaanse Water en het waaide behoorlijk, gemiddeld 17 knopen met stoten van boven de 20 knopen.  In de Optimist boot voor de zeilers tot 15 jaar was de strijd om de kampioenstitel zeer spannend, er werden 5 races gevaren door de topoptimist zeilers van de YSCO, de Goudklasse,  pas in de laatste meters van de laatste race werd duidelijk dat een dolgelukkige Anouk Wind dankzij een voorsprong van twee bootlengtes er met de titel van door zou gaan. Anouk behoort al enkele jaren tot de regionale top bij de Optimistzeilers maar had deze prijs nog niet eerder in haar bezit.  Met minimaal verschil, van een punt,  werd Guillaume Montesant tweede, Ian Huizinga werd derde.

Bij de oudere zeilers, varende in de Laser boot, was het minder spannend. Darius Bérénos die de voorgaande jaren het kampioenschap in de Optimist wist te veroveren en in oktober de overstap naar de Laser maakte,  won de kampioenstitel met een perfecte netto score, door zowel tactisch als technisch erg sterk te zeilen. Bérénos zijn transitie naar de grotere boot verloopt kennelijk naar tevredenheid, eind vorig jaar won hij al de Cor van Aanholt Race en afgelopen februari  het prestigieuze Internacional Dinghy Regatta in San Juan, Puerto Rico. Tevens waren er  afgelopen zondag mooie prestaties van de Laserzeilers Luc Mahieu en Cas van der Klok die respectievelijk tweede en derde werden in de Laser.  Anouk Wind  en Darius Bérénos mochten aan het einde van de zondagmiddag, tijdens de prijsuitreiking,  de inmiddels traditionele wisseltrofeeën voorzien van de namen van alle oude winnaars,  van YSCO voorzitter Wybe Bruinsma ontvangen.

Er werd in de Optimist ook door de jongere en minder ervaren zeilers gevaren. Bij de beginners varende in de Startersklasse, soms zeven jaar oud maar, won Huub van Kapel en werd Milan Redeker tweede, Fleur Bolsenbroek werd derde. In de Bronsklasse werd Marise Hamberg  eerste, Skyler Vinck tweede gevolgd door  Ava Kooijman die derde werd.  De  Zilver ysco klasse werd gewonnen door Marijn de Seriere,  Koen van der Gulik werd met een gelijk aantal punten maar een minder gewonnen race tweede  en Amber de Vries met een puntje minder derde.  En bij de Zilver klasse werd Kirsten Redeker eerste, Tijn Bruinsma tweede en Anouk Hagendoorn derde. Inmiddels is er nog ruim een maand te gaan naar het einde van het seizoen.

De komende 4 weken zullen de topzeilers in de Optimist hun trainingen intensiveren om zodoende eind juni haarscherp te zijn voor hun deelname aan het Noord Amerikaanse Kampioenschap in Toronto, Canada. Het team, bestaande uit Anouk Wind, Guillaume Montesant, Ian Huizinga, Bas van der Gulik en Roos Wind, zullen daar ons land vertegenwoordigen. Voor de jeugd die belangstelling heeft in de zeilsport organiseert Youth Sailing Curaçao de eerste weken van de grote vakantie zeilkampen op verschillende niveaus. Meer informatie is verkrijgbaar op de site www.ysco.org.

 

 

Foto: Youth Sailing Curaçao (YSCO)