CuracaoSPORT
CuracaoSPORT.com

Antilliaans windsurftalent op de Canarische eilanden

European Freestyle Pro Tour Fuerteventura (EFPT – EK)
European Freestyle Pro Tour Lanzarote (EFPT – EK)
Dunkerbeck GPS Speed Challenge WK 2018
PWA Grand Slam Freestyle, Fuerteventura (WK)

PWA Grand Slam Fuerteventura (WK georganiseerd door de Professional Windsurfing Association)
Op de meeste bekende en geliefde surfspot van de wereld, Playa de Sotavento in Fuerteventura, vond recentelijk (van 26-30 juli) de PWA World Cup (“Grand Slam”) Freestyle plaats. Uit Caribisch Nederland deden Youp Schmidt, Aron Etmon, Tonky Frans, Taty Frans, Amado Vrieswijk (allen Bonaire), Sarah-Quita Offringa (Aruba), en  Stefan de Bell (CUR) mee. Offringa, bekend als de ‘ Queen of Freestyle’, wist haar reputatie te handhaven en werd voor de 11e achtereenvolgende keer overall wereldkampioen Freestyle .(noot: er zijn bij de dames 2 WK sessies per jaar, degene met de hoogste punten in totaal krijgt de wereldtitel.  Het eerste event was in juni in Viana do Castelo in Portugal, waar Sarah ook eerste werd).

Het Bonaireaanse natuurtalent Amado Vrieswijk (22), verloor in de  halve finale van zijn grootste rivaal, Gollito Estredo (Venezuela), die eerste werd van het evenement. Vrieswijk kan zijn talent nog bewijzen bij de tweede en afsluitende WK sessie voor de heren die in oktober plaats  zal vinden in de koude en  woelige zee van Sylt (Duitsland). Tonky Frans (9e), Taty Frans en Youp Schmit (beiden 17e), Aron Etmon (33). Stefan de Bell werd 4e bij de Jeugd U17.

Voorafgaand aan de WK, werden ook de Europese kampioenschappen gehouden:  de European Freestyle Pro Tour (EFPT). Deze overall EK titel wordt gegeven op basis van 8 evenementen.


EFPT
Fuerteventura (EK –  27-30 juni)
Zesentwintig riders uit Europese delen van de wereld deden mee aan de 4e stop van de EK. Tonky Frans, die al enige tijd in Lanzarote woont en traint, wist zijn 1e plaats in het algemene EFPT klassement te behouden.Bij de jeugd stoomde Stefan de Bell uit Curacao door tot een ‘super final’ tegen de eveneens 15-jarige Corto Dumond uit Nieuw Caledonie. Hij had eerder van Dumond gewonnen maar verloor in een extra finale met een minimaal verschil van 0.02 punt en mocht met zilver naar huis. Bij de pro’s eindigde hij met een 13e plaats en liet diverse volwassenen achter zich. (noot: er was hier geen dames event)

Lanzarote (EFPT, EK – 4-7 juli)
Een paar dagen later werd de Europese Freestyle Pro Tour voortgezet met de 5e stop, nu aan de Costa Teguise op het Canarische buureiland Lanzarote. Grote golven zorgden ervoor dat Tonky Frans, Aron Etmon uit Bonaire en Stefan de Bell uit Curacao spectaculaire sprongen konden maken. Frans wist zijn 1e plaats in de overall EFPT ranking te houden en Etmon, die een hele dag miste i.v.m overlap met de Speed Challenge, wist hier toch nog op een 24ste plaats te komen. De Bell haalde voor Curacao brons in de U18 categorie. (noot: er was hier geen dames event)

Dunkerbeck Speed Challenge World Championships
Deels overlappend met de EFPT werden ook op Fuerteventura aan de Playa de Sotavento de wereldkampioenschappen ‘Speed’ gehouden waarbij puur gekeken wordt naar snelheid (rechte lijn). Aron Etmon uit Bonaire won in de jeugdklasse (U21) met grote voorsprong de wereldtitel. Bij de volwassenen werd hij heel knap 5e. (noot: er deden geen anderen uit de Antillen mee)

Wereldkampioenschappen Slalom
Op dit moment worden de WK slalom gehouden, ook in Fuerteventura.  Ook hier zijn de A-B-C eilanden goed vertegenwoordigd. Een verslag volgt na afloop.

Referenties:

FB: https://www.facebook.com/DunkerbeckGPSspeedchallenge/

FB: https://www.facebook.com/EFPT1/

http://www.efpt.net/events/2018-events/

PWA WORLD TOUR (WK – FREESTYLE en aansluitend SLALOM)
https://www.pwaworldtour.com