CuracaoSPORT
CuracaoSPORT.com

Cor van Aanholt Race groot succes

Derek Bongaertz en Darius Bérénos domineren hun klasse

Afgelopen zondag organiseerde Youth Sailing Curaçao de Cor van Aanholt Race. Dit evenement is een van de hoogtepunten op de lokale zeilkalender en vindt al vele jaren plaats in november, ter ere van de oprichter en oud-voorzitter van de YSCO. Het weer werkte perfect mee en de omstandigheden met een wind tussen de 16 en de 19 knopen, waren op het Spaanse Water, nagenoeg ideaal. Bijna 50 jongeren hadden zich voor de wedstrijd ingeschreven en er werd door de tieners in de Laser en door de iets jongeren in de Optimist gevaren. Derek Bongaertz, pas 15 jaar, was bij de Laserzeilers onbereikbaar voor de concurrentie en toonde zijn klasse door alle 5 de races te winnen. Bongaertz die eerder deze maand zowel het nationale kampioenschap Sunfish bij de junioren als bij de senioren won en pas een jaar in de Laserklasse zit, toont zich een waar allround zeiltalent. Vers in het geheugen is ook bijvoorbeeld hoe hij vorige maand op de Bonaire Regatta in de Racing klasse bij de jachten, als stuurman, een tweede plaats veroverde en zo ook regionaal zijn naam waar maakte.

Opzienbarend was ook hoe Mariangela Fray zondag, in het kielzog van Bongaertz, als tweede eindigde en tevens hiermee als “first girl”. Het talent Tijn van der Gulik werd derde, wat mede gezien zijn jonge leeftijd als een uitstekende prestatie beschouwd mag worden.

Derek Bongaertz (J. Bijsterbosch)

In de Optimist-Goud klasse werd Darius Bérénos eerste, net als Bongaertz voer hij 5 zogenaamde “bullets” en eindigde dus met een perfecte score, waarmee hij zijn tegenstanders ruim voor bleef. Luc Mahieu werd solide tweede. De strijd om de derde plaats op het podium was spannend maar uiteindelijk werd deze door Bruno Brouwers veroverd. De jonge Anouk Wind werd met een zesde plaats tot “first girl” uitgeroepen.

Bij de Zilver-Open klasse was de eerste plaats voor de sterk zeilende Cas van der Klok, tweede werd Ian Huizinga en derde Guillaume Montesant. In de Zilver-Ysco klasse won Roos Wind met voorsprong van alle jongens, Justin Ravelo werd tweede, gevolgd door Mats Steinmeyer.

In de Brons klasse bij de Optimisten werd Alexander Korving eerste, de tweede plaats was voor de tactisch sterk zeilende Melody Schoen en derde werd Kirsten Redekker. Spannend was het bij de allerjongsten en beginnende optimistzeilers, uitkomende in de Starters klasse, hier had Daan Bentvelsen de beste score, tweede werd Camil Goedmakers en derde Pluk Wentzler. De YSCO kijkt terug op een bijzonder geslaagd evenement. Onder leiding van trainers Arne van der Velde en Sophia Elferink, worden de komende weken de hiervoor in aanmerking komende zeilers voorbereid op hun vaardigheidsexamens, zodat ze eventueel naar een hogere klasse kunnen. In de derde week december wordt vervolgens het seizoen met nog een grote race afgesloten.

cva 2