CuracaoSPORT
CuracaoSPORT.com

YSCO SLUIT SEIZOEN AF MET SPANNENDE KNOPENRACE

Afgelopen zondag sloot Youth Sailing Curaçao het wedstrijdseizoen af met een “Knopenrace”. De zeilers, met de leeftijden tussen de 6 en 15 jaar, varen in groepen verdeeld aan de hand van hun leeftijd- en ervaring. De zeilers van de diverse klasse varen 3 races tegen elkaar. Als prijs kunnen de zeilers een sierlijk handgemaakte knoop en een gegraveerd plaatje winnen, deze kunnen hun knopenbord bevestigd worden. Knopen vormen een onmisbaar onderdeel van de zeilsport.

De jeugdzeilers zijn lid van de thuisclub en van de zeeverkennerijgroep mgr. Verriet. Er werd gezeild in de Optimist- en de Laser-boot, bij wisselende windsnelheden waarbij er soms windstoten van boven de 22 knopen werden waargenomen. Er kan gesteld worden dat er op het scherpst van de snede door de zeilers werd gestreden om de topplaatsen.

In de Optimistboot welke in 5 categorieën is onderverdeeld werd bij de Starters, de meestal zeer jeugdige, beginnende  zeilers, vaak rond de 7 jaar, won uiteindelijk Isabella Kok. De Brons klasse werd gewonnen door Christiaan Meloen.

In de Zilverklasse liet de zeeverkenner Jair Khairi zijn onmiskenbaar talent en niveau zien, hij won overtuigd alle drie races van zijn negen tegenstanders. In de Goudklasse werd Kirsten Redeker eerste. De hoogste klasse bestaande uit de Diamant zeilers werd na een spannende strijd gewonnen door Bas van der Gulik. In de Laser boot was Bruno Brouwers zondag de winnaar.

Van de laatste categorie Optimist zeilers zullen naast Bas van der Gulik, de nummers twee, drie en vier, respectievelijk Roos Wind, Ian Huizinga en Anouk Wind en tevens Guillaume Montesant, volgende week deelnemen aan het Noord Amerikaans Kampioenschap voor de Optimistklasse (OptiNAM 2017). Dit kampioenschap met meer dan 160 zeilers wordt dit jaar georganiseerd in Toronto, Canada en al weken wordt door de vijf Curaçaose zeilers een intensief trainingsprogramma afgewerkt onder leiding van de Ecuadoriaanse trainer/ coach Edgar Diminich welke zelf als jeugdzeiler zeer succesvol was.

Als bonus stapte gisteren als gasttrainer ook de 49erFX zeiler Odile van Aanholt, winnaar van het OptiNAM in 2012, bij Diminich in de coachboot om aanwijzingen te geven op het Spaanse water, alwaar getraind wordt. Nu de wedstrijden lokaal voorbij zijn en verschillende zeilers in het buitenland wedstrijden gaan zeilen zullen over twee weken nog 7 zeilers hun CURsailing examen proberen te behalen en bestaat er de mogelijkheid om vanaf 2 juli mee te doen aan de zeilkampen die de YSCO 3 weken lang zal organiseren. Voor meer informatie over deze kampen kan de website ysco.org of de FB pagina van de organisatie, geraadpleegd worden.