CuracaoSPORT
CuracaoSPORT.com

Zilver voor Van Aanholt op Youth Olympic Games

De Curaçaose Odile van Aanholt heeft op de Youth Olympic games in Nanjing China een Zilveren medaille gewonnen. Het Goud ging met slechts 1 punt voorsprong naar Samantha JingYi Yom uit Singapore. Van Aanholt had een voorsprong van maar liefst 22 punten op nummer drie Jarian Brandes uit Peru.

Van Aanholt, die reeds vijf dagen de leiding had, ging met een voorsprong van 4 punten op Yom de laatste race in. Beiden hadden een dusdanig ruime voorsprong op de rest van het veld, dat de verdeling van Goud en Zilver alleen tussen hen ging. In druilerig weer met een dikke mist ging Van Aanholt goed van start en leek aanvankelijk ruim voor Yom te finishen, maar de wind draaide onverwacht 20 graden naar rechts waardoor Yom als 2e en Van Aanholt als 12e om de eerste boei ging. Goud was opeens ver weg.

140819 14_YOG_Day2_NED-Odile-Van-Aanholt

Van Aanholt wist zich echter sterk terug te zeilen. Bij de laatste boei en met nog een paar honderd meter te zeilen lag Van Aanholt 6e , terwijl Yom was teruggevallen naar een 3e plek. Een gouden positie voor Van Aanholt. Toen gebeurde er iets opmerkelijks. Maria Erdi (Wereld Kampioen 2013, HUN) die op een 1e plek lag voer opeens de verkeerde kant op, waardoor Yom als 2e finishte en Erdi tussen Yom en Van Aanholt in kwam te liggen. Van Aanholt zag Goud voor haar neus verdwijnen en liet als in shock ook nog een andere zeilster voor. Zilver was een feit.

De 16-jarige Van Aanholt beleefd een ongelofelijk succesvol jaar en draait in drie verschillende zeilklassen in de top mee. Van Aanholt pakte in april in Italië de Wereldtitel in de jeugd Olympische Byte CII. In de tweemans 29er werd ze samen met Lars van Stekelenborg 1e op het Nederlands Jeugdkampioenschap onder 18 en 4e op de ISAF Youth Worlds in Portugal. In Noorwegen werd ze 2e bij de Europeans in de Laser 4.7 en nu weer Zilver bij de Youth Olympic Games.

Broer Just van Aanholt won op de vorige Jeugd Olympische Spelen in 2010 in Singapore een Bronzen medaille uitkomend voor de toenmalige Nederlandse Antillen. Zus Philipine deed in Londen mee als onafhankelijk atleet onder de Olympische Vlag. Vader Cor droeg als deelnemer de Nederlandse Antilliaanse vlag bij de Openings Ceremonie van de 2000 Sydney Olympics. De basis van het zeilen heeft Van Aanholt liggen bij Youth Sailing Curacao waar zij als 5-jarige voor het eerst op het Spaanse Water in de Optimist stapte. Als jongste van 4 zeilende broers en zussen reisde zij al vroeg naar internationale wedstrijden op zoek naar competitie.

Over Youth Olympic Games

In het Chinese Nanjing stond de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen voor de tweede keer op het programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond in 2012 in Innsbruck plaats. In Nanjing namen 3.800 sporters uit 205 landen mee. Op het programma stonden 28 Olympische takken van sport.

De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als moment voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

www.nanjing2014.org